diumenge, 11 de març del 2012

Centres de Lleida demanen de nou la jornada intensiva que Ensenyament va rebutjar

( 08/03/2012, 09:47) Diari Segre. S. ESPÍN/J. MARTÍ | LLEIDA. 


Almenys set instituts ja han acordat sol·licitar-la i argumenten que anul·lar les classes de la tarda comporta millores pedagògiques i un estalvi econòmic. ElGovern diu que la llei preveu horari partit de forma general.



Més de mitja dotzena d’instituts de Lleida demanaran de nou a Ensenyament que els permeti anul·lar les classes de la tarda a educació secundària obligatòria (ESO) i implantar-hi la jornada intensiva. Alguns són els mateixos que ja la van sol·licitar l’any passat, quan la Generalitat va denegar la petició. Llavors gairebé una desena d’instituts van presentar una sol·licitud conjunta, mentre que ara ho faran de manera individualitzada almenys cinc centres de la capital (Joan Oró, MàriusTorres,Gili i Gaya, Guindàvols i Caparrella) i dos de comarques (La Serra de Mollerussa i Ermengol IV de Bellcaire).

Els estudiants d’ESO tenen ara dos tardes lliures i la resta de la setmana van a classe matí i tarda, i aquests centres proposen concentrar l’horari de 09.00 a 15.00 o de 08.30 a 14.30. Els directors dels instituts de Lleida ciutat argumenten que el rendiment dels escolars a la tarda és pitjor, consideren que al sortir abans de classe s’avançarien també les activitats extraescolars i no arribarien a casa tan tard i afegeixen que Ensenyament s’estalviaria el pagament del menjador als alumnes que ara usen obligatòriament aquest servei a l’estar escolaritzats fora del seu municipi. L’institut La Serra de Mollerussa va indicar que el claustre s’ha mostrat favorable a la jornada continuada i que, ahir, el director, un professor i un pare van visitar un centre d’Hostalric on s’ha implantat de forma pilot. El claustre de l’institut Ermengol IV de Bellcaire també ha decidit demanar l’horari intensiu, n’està parlant amb els pares i preveu enviar aviat una carta a Ensenyament per sol·licitar-lo.
La portaveu a Lleida del sindicat de secundària ASPEPC·SPS, Guadalupe Cortes, va afirmar que han elaborat un estudi que demostra els avantatges pedagògics de concentrar la jornada lectiva i l’estalvi de gairebé 20 milions en llum, calefacció i menjador al conjunt de Catalunya. A més, va destacar que els centres podrien estar oberts a la tarda, amb activitats pagades pels pares.
Per la seua part, la conselleria d’Ensenyament va assenyalar que la llei d’educació de Catalunya determina que l’horari lectiu dels centres és de matí i tarda i només contempla la jornada intensiva de manera excepcional. Va recordar que actualment la porten a terme sis centres com a prova pilot (cap a Lleida) i va afirmar que fan un seguiment del seu funcionament. Ensenyament va considerar que,per estendre la jornada intensiva a altres instituts, s’ha de demostrar que genera una millora del rendiment i que compta amb el suport de tota la comunitat educativa. En tot cas, el departament va destacar que no està previst generalitzar-la

2 comentaris:

  1. La implantació de la jornada continuada -el terme ens agrada més que el d'intensiva- és evident. Tal com es comenta en aquest bloc, té més punts favorables que desfavorables, especialment en territoris dispersos com el que jo habito, el Penedès.
    Si estem fent una convergència amb Europa, també s'ha de produir en tot allò relatiu amb els horaris. No és racional que un treballador estigui a la seva empres a fins ben entrada la nit, i que els pares no puguin compartir l'educació dels seus fills, han de fer la seva aportació personal i familiar.
    Altrament, l'alumne necessita el seu temps lliure en un horari diürn i no pas nocturn. No es pot permetre que un nen estigui entrenant a les 10 de la nit.
    La supressió de la sisena hora al curs 2011-2012 en la majoria de centres de Primària permet allargar l’horari del matí amb els avantatges de la implantació d’aquesta jornada; la defensa des de fa temps d’UGT de la jornada continuada fa que tornem a plantejar-la i presentar-la al Departament d’Ensenyament i a tota la Comunitat Educativa de Catalunya. Presentem reflexions i conclusions de diferents estudis realitzats en centres que tenen implantada la jornada continuada.
    A més segons sembla econòmicament seria beneficiosa per totes les parts implicades: famílies, estat i entitats.
    També ens pots seguir a:
    www.publica.cat/apg
    En aquest espai la FETE-UGT intentarà donar suport a tots aquells centres que ho requereixin, especialment els del meu territori, l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf.
    Exigim la seva implantació per al curs 2012-2013!
    Jornada continuada ja!

    ResponElimina
  2. Ha de quedar clar que la reivindicació no ha de ser únicament i exclusiva per a secundària.
    També per a primària!

    ResponElimina