dilluns, 4 de juliol del 2011

Adéu a treballar a la tarda. L’Associació per la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE) busca equilibrar les jornades de feina a Espanya amb les de tot Europa

Consells, empresa

Jornada intensiva, la millor forma d’incrementar la productivitat dels treballadors

Per Neus Medina, a 28 de setembre de 2010
(feinespertreballar.cat, Bloc sobre treball i formació, dirigit a empleadors, formadors i futurs professionals)

Ja hem parlat en alguna ocasió de la importància de saber conciliar la vida laboral i la familiar, de la mateixa forma que la personal. Tots necessitem temps i espai per ocupar-nos de nosaltres mateixos, fer esport, llegir, anar al cinema, passejar amb els fills… Activitats que potser no creiem indispensables però que a la llarga és tornen molt importants. Una de les millors formes de poder conciliar tots els aspectes de la nostra vida i que fan possible que puguem gaudir tant de la feina com de la família és la jornada intensiva.

Treballar de 7 a 15 o de 8 a 16 pot semblar a primera vista impossible. Massa hores seguides de treball sense descans; però si ho analitzem detalladament veurem que tot el que comporta són avantatges.
- Augmenta la motivació. Saber que a les tres de la tarda hauràs acabat la feina i tindràs tota la tarda per dedicar-la al que vulguis fa que agafis amb més ganes la feina des de primera hora del matí.
- Redueix l’estrès. Sortir a hores intempestives de la feina té com a conseqüència directa la reducció del temps dedicat a tasques personals. Així, a poc a poc, es van acumulant les obligacions que es tenen fora de la feina, de la mateixa forma que s’acumula l’estrès. Anar al dentista pot resultar impossible per una persona que surt de treballar a les 19 hores.
- Ajuda a planificar-se. S’acaben les llargues jornades en les que es pot deixar tot per més tard. Ara el treballador ha de planificar el temps.
- Millora el descans. Tenir temps lliure des de les tres de la tarda fa que no hagis d’anar-te’n a dormir molt tard per fer tot allò que tenies pendent. Amb la jornada intensiva tens temps per les tasques familiars i personals i per descansar.

Tots aquests punts convergeixen en una conclusió, la jornada intensiva millora la productivitat. Els treballadors aprofiten més el temps de feina perquè saben que així podran sortir a una hora raonable, dinar i dedicar temps al que vulguin. No hauran de tornar a la feina després de dinar.

De fet, i com a senyal de la importància i interès que desperta aquest tema, existeix una Associació per la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE) que busca equilibrar les jornades de feina a Espanya amb les de tot Europa. I és que les de la segona s’acosten molt més a les jornades intensives, de la mateixa forma que els seus treballadors són molt més productius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada