dilluns, 4 de juliol del 2011

Ensenyament recupera l'horari intensiu a l'IES d'Hostalric

Ensenyament recupera l'horari intensiu a l'IES d'Hostalric
La supressió de la mesura per part del tripartit va provocar diverses mobilitzacions per part dels pares
La supressió de l'horari intensiu que s'havia fet al centre durant dos cursos va suposar contínues mobilitzacions dels pares, que fins i tot van portar la protesta davant l'anterior Departament d'Educació Foto: Arxiu ACN


El Departament d'Ensenyament recuperarà el curs que ve l'horari intensiu a l'IES Vescomtat de Cabrera d'Hostalric (Selva). La mesura s'emmarca dins un pla pilot, que servirà per analitzar l'efectivitat d'aquest horari, i veure si més endavant es pot estendre a altres centres. La Generalitat ha escollit aquest IES, on hi estudien 600 alumnes, perquè ja tenen experiència amb l'horari compactat (es va fer entre els cursos 2008-2009 i 2009-2010). Els alumnes faran classe fins a tres quarts de tres, i a la tarda els qui es quedin podran escollir entre fer estudi o activitats extraescolars. Aquest curs, la supressió de l'horari compactat per part del tripartit va provocar diverses mobilitzacions.

A l'IES Vescomtat de Cabrera d'Hostalric hi estudien uns 600 alumnes de fins a cinc pobles diferents del Baix Montseny. De mitjana, els estudiants que no viuen al poble han de fer cada dia mitja hora de ruta escolar abans de l'inici de les classes.

A partir del curs del 2008, el centre va implantar l'horari intensiu per evitar que els alumnes de fora haguessin de passar moltes hores -sobretot, al migdia- al centre. Però aquest curs 2010-2011, l'aleshores Departament d'Educació va decidir suprimir aquest horari en considerar que ja no era necessari.

Això es va traduir en protestes de pares i estudiants, que van tallar la carretera d'accés al poble i -fins i tot- van portar la reivindicació a les portes del Departament d'Educació de Barcelona. A més, en protesta per la supressió de l'horari intensiu, els alumnes van començar el curs el 15 de setembre, una setmana més tard del que els tocava.

Ara, el Departament d'Ensenyament ha decidit tornar a implantar l'horari intensiu al centre. La mesura forma part d'un pla pilot per analitzar-ne l'efectivitat, i veure si més endavant es pot implantar en altres instituts.

Segons han explicat fonts del Departament d'Ensenyament, a partir del curs vinent, els alumnes començaran les classes a un quart de nou del matí i acabaran a tres quatre de tres de la tarda. Hi haurà mitja hora d'esbarjo, entre un quart i tres quarts de dotze del migdia.

Estudi o extraescolars

A partir de les quatre de la tarda, aquells alumnes que no marxin a casa tindran dues opcions: fer estudi a la biblioteca (supervisats per professorat) o bé activitats extraescolar de caire cultural i esportiu, que ja s'han pactat amb les entitats del municipi que les oferiran.

L'actual Govern ha escollit portar a terme el pla pilot a l'IES d'Hostalric per diversos motius. D'entrada, perquè ja acumulen dos cursos d'experiència amb horari compactat i perquè els alumnes dels altres municipis tenen una distància considerable fins a casa seva.

A més, entre les diverses sol·licituds que tenia sobre la taula, Ensenyament ha escollit la d'Hostalric perquè la demanda de tornar a l'antic horari estava consensuada per la comunitat educativa, l'AMPA, l'Ajuntament i el Consell Comarcal.

Qüestionaris i resultats

El Departament analitzarà l'efectivitat de l'horari compactat mitjançant qüestionaris a les famílies i mirant les notes dels alumnes en comparació amb les dels altres IES on es fa horari partit. De moment, Ensenyament especifica que es tracta d'un pla pilot i que, abans de decidir si la mesura s'estén a altres IES, caldrà veure'n els resultats.

Aquest curs, precisament, 24 instituts de l'Alt i el Baix Empordà van demanar a Ensenyament que estudiés la possibilitat que els alumnes d'ESO fessin jornada intensiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada