diumenge, 4 de setembre del 2011

Diverses escoles de Cardedeu, Llinars, Sant Pere de Vilamajor i Cànoves i Samalús han demanat al Departament d’Ensenyament poder fer jornada intensiva durant el curs vinent. Les escoles consideren que la concentració de les hores lectives als matins serà positiva per als alumnes i proposen per a les tardes activitats extraescolars. Però també hi ha un argument econòmic perquè algunes famílies s’estalviaran el cost del menjador.

 EL 9 NOU (Vallès Oriental) - Dilluns, 4 de juliol de 2011

Escoles de Cardedeu, Llinars, Sant Pere de Vilamajor i Cànoves demanen fer jornada intensiva tot el curs
Cardedeu, J.V.

Diverses escoles públiques i instituts de Cardedeu, Llinars, Sant Pere de Vilamajor i Cànoves han demanat al Departament d’Ensenyament de la Generalitat poder fer jornada continuada durant tot l’any a partir del curs vinent. Aquesta és una possibilitat que el departament no contempla llevat de casos molt excepcionals i, per tant, té poques possibilitats de reeixir. Malgrat això, els equips directius i els consells escolars remarquen els avan·atges de concentrar les classes al matí i deixar les tardes per a activitats extraescolars.

A Cardedeu, la petició la subscriuen les escoles Mil·lenari, les Aigües, Germans Corbella, Ramon Macip-Dolors Granés i els instituts Manuel Raspall, El Sui i Pla Marcell. La decisió s’ha pres un cop escoltada l’opinió de les famílies i els consells escolars. A l’escola Mil·lenari es va fer una enquesta entre les famílies dels alumnes que va respondre un 75% del total i d’aquests, un 80% va estar d’acord amb l’horari que es proposava i que preveu concentrar les classes de 2/4 de 9 del matí a 2/4 de 2 de la tarda i destinar la resta de l’horari fins a 2/4 de 5 de la tarda a menjador i activitats de l’AMPA. L’escola Can Manent, tot i que està d’acord amb la jornada continuada, ha decidit no fer la petició i obrir un debat sobre els pros i els contres abans de prendre una decisió. L’alcaldessa, Calamanda Vila, diu que l’Ajuntament està  disposat a donar suport a la petició, però adverteix que “un canvi així s’ha de fer amb prou temps per tenir un espai de reflexió. Cal valorar l’impacte en les famílies i en l’organització de les activitats extraescolars”. Vila diu que aquesta reflexió es farà al llarg del proper curs.

A Llinars, les escoles Salvador Sanromà i Damià Mateu i l’institut Giola han demanat a l’Ajuntament que doni suport a la proposta. A l’escola Salvador Sanromà una enquesta entre les famílies d’alumnes va donar un 83% de vots favorables. A Sant Pere de Vilamajor l’escola Torre Roja i l’Institut s’han pronunciat a favor, mentre que a l’escola Vilamagore, tot i que l’equip directiu i els mestres ho veuen bé, no hi va haver prou suport en la votació que es va fer en el si del Consell Escolar. Malgrat això, el centre s’afegeix a la petició conjunta que fa el municipi. L’escola L’Estelada, de Cànoves, va acordar demanar una jornada de 9 del matí a 2 del migdia.

Les escoles fan servir arguments pedagògics i econòmics

Les escoles que han demanat la implantació de la jornada continuada es basen en arguments tant pedagògics com econòmics. Segons alguns estudis, el rendiment escolar durant la jornada matinal és més alt, mentre que després de dinar l’atenció disminueix. Segons els mateixos estudis, la jornada continuada ajuda a conciliar la vida familiar entre primària i secundària quan hi ha germans a tots dos llocs, fa que el pas a l’institut no suposi cap ruptura i estalvia a moltes famílies haver de fer quatre viatges diaris a l’escola. A més, algunes famílies reduirien la despesa de menjador perquè molts vegades els és impossible anar a dinar a casa per manca
de temps o de transport adient. Pel que fa als mestres, la jornada intensiva suposa disposar de franges horàries més llargues a les tardes per a reunions i preparació de classes.
Actualment a l’Estat espanyol ja hi ha diverses comunitats on la gran majoria d’escoles fan jornada intensiva, com Canàries, Andalusia, Castella la Manxa, Estremadura, Múrcia, Astúries, Balears, Castella Lleó o Galícia. A Europa es fa a Itàlia, Grècia, Alemanya, Suècia, Finlàndia i Dinamarca.

Ensenyament no es planteja l’horari continuat

Granollers

El Departament d’Ensenyament no contempla la possibilitat de jornada continuada per al proper curs. L’ordre publicada el dia 6 de juny en el Diari Oficial de la Generalitat, diu que en educació infantil i primària l’horari no acabarà abans de les 4 de la tarda. A l’ESO no hi pot haver més de dues tardes lliures. Qualsevol petició raonada de modificació s’ha de dirigir als Serveis Territorials, ha de tenir el consens del consell escolar –3/4 parts dels membres–, tenir en compte la situació global del centre i la prestació de transport i menjador escolar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada